9 Aralık 2011 Cuma

Brokoli Faydaları


Brokolideki sülforafan’ın laboratuar ortamında  prostat, yumurtalık, kalın bağırsak, yemek borusu, cilt, melanom, lenfoma ve lösemi gibi çok sayıda  kanser hücresini öldürdüğü gösterilmiştir. Hayvan çalışmalarında ise osteosarkom, yemek borusu prostat ve pankreas kanseri hücrelerini öldürdüğü tespit edilmiştir.

• Sulforofan’ın 3 etki mekanizması vardır. 1-Kanserojenlerden zarar gören hücrelerde metabolik süreçleri yavaşlatarak onların onarıcı sistemlerinin görevlerini daha kolay yapmasına olanak sağlar. 2- Tümörün gelişme hızını yavaşlatmaya çalışır. 3-Hücrelerdeki  detoks sistemlerini çalıştıran enzimlerin üretimini arttırmak yoluyla vücudun kanserojenlerden temizlenmesini hızlandırır.

• Özellikle meme ve prostat kanseri gibi meydana gelmesinde hormonal sebeplerden kuşkulanılan tümörlere karşı brokolinin etkinliğine dair yapılmış birçok bilimsel çalışma bulunmaktadır. Brokolideki sülforafen vücutta kanserle mücadele eden maddelerin yapımını artırıcı etkisiyle anti-kanser özelliktedir.

• Amerikan Ulusal Kanser Enstitüsü’nün 29 bin erkek üzerinde yaptığı araştırmaya göre, haftada 2 kez brokoli tüketimi prostat kanseri riskini %45 oranında azaltmaktadır.

• Michigan Üniversitesi Kanser Araştırmaları Merkezi tarafından yapılan araştırmaya göre brokoli meme kanserinin gelişmesini engelleyici etkiye sahiptir. Araştırmacılar brokolideki sülforafan’ın kanserli kök hücresini öldürerek hastalığın oluşumunu ve yayılmasının engellediğini belirtmişlerdir.

• Illinois Üniversitesi’bilim adamları tarafından sulforafenden geliştirilen sentetik bir bileşim, kanserli hayvanlarda, meme kanseri tümörlerini %50 oranında küçültmüştür.

• Brokolide bulunan İndole adlı madde, göğüs kanserine yol açan östrojen bozukluklarını engelleyici etki göstermektedir.

• Roswell Park Kanser Enstitüsünce yapılan ve sonuçları Amerikan Kanser Araştırma Derneği’nin Washington’da düzenlenen 7. konferansında sunulan araştırmaya göre, çiğ olarak tüketilen brokoli ve lahana gibi besinler akciğer kanserine yakalanma riskini % 20 – %55 oranında azaltmaktadır.

• Amerikalı araştırmacıların laboratuvar çalışmalarında, brokolideki bileşenlerin saldırgan mesane kanseri hücrelerini engellediği ve mevcut hücrelerin büyümelerini yavaşlattığı tespit edilmiştir.

• Amerikan California Üniversitesince yapılan araştırmaya göre brokolideki dindolymetane adlı madde kanserli hücrelerin hızla yayılmasına sebep olan proteinlerin üretimini engellemektedir.

• Pennsylvania State Üniversitesince yapılan çalışmalarda, brokoli ve lahanadan elde edilen bir özün cilt kanserine karşı mücadelede etkili olabileceğini göstermektedir. Brokoli ve lahanada yer alan  isothiocyanate adlı maddenin kanserin meydana gelmesinin önlenmesinde ve tümöre karşı mücadelede önemli bir etkisinin olduğu tespiti yapılmıştır. Lahana ve brokoliden elde edilen karışımın cilt kanserine yol açan tümörlerin büyüme hızını %50 oranında yavaşlatabileceği ifade edilmiştir.

• Avustralya Newcastle Üniversitesi bilim adamları, kolon kanseri riskini azaltan brokoli ve brüksel lahanasında bulunan sülforafen ve  indole3-karbinol  maddelerini hap şekline getirerek, elde edilen hapın kanser hücrelerine karşı mücadeleye yardım eden enzimleri harekete geçirdiğini belirtmişlerdir.

• John Hopkins Üniversitesi bilim adamlarınca yapılan araştırma, brokolinin akciğer hastalarının tedavisinde etkili olduğunu göstermiştir. Brokolideki sülforafan akciğer hastalarının, bakterilere karşı mücadele etkisini kaybetmiş hücrelerini yeniden aktifleştiriyor ve enfeksiyona karşı temizleme görevlerini yapmalarını sağlıyor.

• Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre brokolide yer alan sülforapan maddesinin Kronik Obstrüktif Akciger Hastalığının hasarının engellenmesinde etkinliği bulunmaktadır. Sülforapan’ın akciğer hücrelerinde yer alan ve hücreleri toksinlerin zararlı etkilerine karşı koruyan NRF2 geninin faaliyetini artırdığı tespit edilmiştir.

• İngiliz bilimadamlarınca yapılan araştırmaya göre, brokolideki sulforafen, damarlarda hasara neden olan moleküllerin seviyesini %70 oranında azaltmakta ve damarları koruyan bir proteini de etkin hale getirmektedir.

• Connecticut Üniversitesince yapılan araştırmada sulforofan’ın, vücudun kardiyovasküler savunma sistemini güçlendiren proteinlerin üretimine yardımcı olduğu saptanmıştır.

• Warwick Üniversitesinde yapılan araştırmaya göre brokolide bulunan sulforafen şeker hastalığının sebep olduğu kalp damarlarındaki hasarın yok edilmesini sağlayabilecek özeliktedir. Sulforafen damarları koruyan enzimlerin üretimini artırmakta ve hücre hasarına yol açan yüksek orandaki moleküllerde azalmaya sebebiyet vermektedir.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder